Storingen in de motor met directe injectie,

Er zijn zeker veel andere fouten in de omgeving van moderne motoren met directe injectie. Er zullen altijd fouten zijn, waarvan de oorzaak niet meteen duidelijk zal zijn (en vooral, het uitlezen van het storingsgeheugen en de zelfdiagnose zullen niet altijd helpen!). Daarom moet men de vaardigheid van systematische systeemanalyse beheersen, evenals de foutopsporingstechniek.

Lees altijd eerst het storingsgeheugen. Het failover-programma wordt meestal geactiveerd afhankelijk van de beslissing van de controller over de ernst van de fout, om schade aan de motor te voorkomen. Meestal wordt dit gedaan door de grootte van de ingespoten brandstofdoses te verkleinen. Hun grootte kan worden bepaald in mg / slag door metingen tijdens de vereiste rotatiesnelheid (richtwaarde voor een 4-cilinder motor – 32-42 mg / slag bij 4000 toeren). Zonder een diagnosescoop kunt u een opaciteitsmeter gebruiken en op basis van het rookverloop tijdens vrije acceleratie een nauwkeurige beoordeling maken. De conditie is voldoende ervaring.

Er is ook ervaring nodig voor de juiste interpretatie van de inhoud van het geheugen van de zelfdiagnose. Motortemperatuur iets te hoog, bijv. door gedeeltelijke verstopping van de radiator of vastzittende thermostaat, kan indirect leiden tot een vermogensverlies, omdat de controller ook dan de hoeveelheid ingespoten brandstofdoseringen reduceert of het noodprogramma activeert, wanneer de storing niet direct verband houdt met de elektronische motorregeling (EDC)!

Het defecte onderdeel is vaak direct te herkennen aan de door de klant gemelde of tijdens een proefrit geconstateerde symptomen. De onderstaande tabel en de fouten die in het foutengeheugen worden uitgelezen, moeten u helpen bij het kiezen van de juiste strategie voor de volgende componentcontroles.. Met behulp van enkele metingen kunt u het beschadigde onderdeel duidelijk lokaliseren en hoeft de klant niet de hele samenstelling te vervangen. De volgorde van de componenten in de tabel is willekeurig en heeft geen relatie met de kans op het detecteren van een fout.

Foutopsporingstabel

onderdeel Opslaan van de storing in het storingsgeheugen moeite met starten gerapporteerdverminderen

stroom

symptomeneikels onmogelijklevendigheid

gelanceerd

eigendom

de overige
Injector gebrek x x x
Spuitnaaldliftsensor mogelijk x x -1) hard werken (ratelend) bij lage motortoerentallen. ongelijkmatige werking van de motor
Boostdruksensor mogelijk x waarschijnlijkevenzo
Inlaatspruitstuk druksensor mogelijk2 x zwarte rook wanneer volledig geladen
Stroommeterlucht mogelijk2 x waarschijnlijkevenzo "Zachte" schokken onder belasting, zwarte rook
Katalisator gebrek x x
Turbocompressor VTG dus2 x waarschijnlijkevenzo controleren, of het vermogen niet is verhoogd, dit is vaak de oorzaak van de schade
EGR-klep mogelijk x3 x _3 zwarte rook wanneer volledig geladen, verhoogd brandstofverbruik
Pedaalpositiesensorversnelling dus x x waarschijnlijk-evenzo4 verhoogd stationair toerental (de controller werkt in de noodbedrijfsmodus
Remlichtschakelaar dus x hetzelfde effect alsof beide remlichten tegelijkertijd zijn uitgeblazen
Injectie pomp mogelijk x x x x 6
Voedingsrelais: mogelijk x x x waarschijnlijkevenzo vaak is de fout slechts tijdelijk
ZZ positiesensor dus x x waarschijnlijkevenzo5 het meet geen rotatiesnelheid
Energie systeem gebrek x x x x

1 Bij gelijktijdige beschadiging van de positiesensor ZZ stopt de motor.

2 “Boostdrukregeling differentieel of inlaatspruitstukdruk te hoog / te laag”. Meestal, zonder een duidelijke aanduiding van het onderdeel. Verdere foutopsporing noodzakelijk.

3 Geblokkeerde EGR-klep (bijv. koolstofafzettingen, mechanische schade).

4 De motor draait in de noodmodus, het voertuig kan nog steeds worden bestuurd.

5 Als tegelijkertijd de naaldlichtsensor van de spuit uitvalt, stopt de motor.

6 Voorafgaande controles: timing fasen, begin van het drukken (tenminste statisch, beter dynamisch), compressie in cilinders, ESP elektrische kabels (mogelijke schade), brandstoftoevoersysteem:, spanningsvoorziening (relais), de grootte van de ingespoten brandstofdoses (van de gemeten waarden, chiptuning).