Accuspanning en capaciteit

Accuspanning en capaciteit.

De nominale spanning van de batterijcel - de conventionele waarde van de spanning tussen de poolklemmen van de cel. Deze waarde is gelijk aan genomen 2 V, hoewel het bekend is, dat een volledig opgeladen en volledig operationele cel een iets hogere spanning heeft, onbelast - lager.

Accu nominale spanning - de conventionele waarde van de spanning tussen de polen van de batterij. Het is het product van de nominale celspanning en het aantal in serie geschakelde cellen. Auto-accu's zijn gebouwd voor spanning 6 V i 12 V (op gepaste wijze 3 I 6 cellen). Maximale bedrijfsspanning (afvoer) - de waarde van de spanning tussen de polen van een volledig operationele batterij direct na het opladen. het is 2,2 V/cel, d.w.z.. 6,6 V voor 6 volt batterijen en 13,2 V voor batterijen met een nominale spanning van 12V.

Minimale bedrijfsspanning (afvoer) - de spanning tussen de polen van de batterij, waarop de batterij onder normale bedrijfsomstandigheden kan worden ontladen zonder bang te hoeven zijn deze te beschadigen. het is 1,75 V/cel, d.w.z.. 5,25 V voor batterijen met nominale spanning 6 V i 10,5 V voor 12 volt. Een ontlading onder deze spanningen leidt meestal tot onomkeerbare veranderingen in de structuur van de actieve massa's van de platen, en dus tot hun versnelde slijtage.

Nullastspanning van de batterij - de waarde van de gemeten spanning tussen de accupolen in de loop van de tijd, wanneer het niet wordt gelost en geladen (open werkcircuit). Deze waarde kennen, men kan alleen interne schade aan de batterij afleiden. Het kan niet worden gerelateerd aan de dichtheid van het elektrolyt in de celcellen, en alleen de elektrolytdichtheid in de poriën van de actieve massa van de platen, die onmogelijk direct te meten is. laadspanning - waarde van de spanning die door de gelijkrichter op de batterij wordt toegepast tijdens het opladen. Deze waarde wordt bepaald afhankelijk van de toegepaste oplaadmethode (bij constante stroom of spanning).

Vergassingsspanning - de waarde van de spanning tussen de polen van de accu in de laatste laadfase, wanneer de intensieve ontwikkeling van zuurstof en waterstof begint (vergassen) uit cellen. Het varieert van 2,4 doen 2,45 V/cel, d.w.z.. van 7,2 doen 7,35 V voor 6-volt batterijen en dienovereenkomstig van 14.4 doen 14.7 V voor 12 volt.

Nominale capaciteit van de batterij (Qzn) — de hoeveelheid elektrische lading uitgedrukt in A h (ampère uur), die een volledig werkende en opgeladen batterij kan geven tot een normale ontladingstoestand is bereikt, d.w.z.. 1,75 V/cel in de tijd 20 uur bij +25°C. Capaciteit gewaardeerd Qzn vanwege de ontladingstijd die in de definitie is opgenomen (20 uur) wordt door elkaar heen genoemd capaciteit van twintig uur (Q20). Deze term samen met de aanduiding ,,Q20wordt vaker gebruikt dan "nominale capaciteit", omdat het gebruik ervan niet tot misverstanden leidt, die kan voortvloeien uit het identificeren van de nominale capaciteit met het voormalige equivalent van tien uur capaciteit (Q10). De nominale elektrische capaciteit van de batterij hangt af van het aantal platen in de celsets en hun oppervlakte.

De capaciteit varieert afhankelijk van de ontlaadstroom, elektrolyt temperatuur en dichtheid.

Batterij nominale stroom (ikzn) - huidige waarde, die na verloop van tijd kan worden afgenomen van een volledig operationele en opgeladen batterij 20 uur, totdat de batterij een toestand van normale ontlading bereikt (1,75 V/cel). De definitie van de nominale stroom is gerelateerd aan de definitie van de nominale capaciteit. Meestal wordt de term "stroom van twintig uur" gebruikt in plaats van "nominale stroom".20”. De nominale stroom wordt als volgt berekend:

Np.: voor een batterij met een nominale capaciteit van Q20 = 34 Ah, huidige l20 = 1,7 EEN, en voor een batterij met een capaciteit van Q20 = 45 Ah, huidige l20 = 2,25 EEN.

Laadstroom van de batterij (ikvolgorde) - de waarde van de stroom die door de batterij vloeit tijdens het opladen. Afhankelijk van de laadmethode en het stadium worden verschillende stromen gebruikt. Ze worden gedefinieerd als onderdeel van de twintig-uurs capaciteit (Q20). Np.: Envolgorde = 0,05 Q20 [EEN]; 0,1 Q20 [EEN]; 0,8 Q20 [EEN], Dus de numerieke waarde van de stroom met behulp van dezelfde oplaadmethode (bijv. Envolgorde — 0,1 Q20) voor batterijen van ongelijke elektrische capaciteit is anders.

Elektrolyt dichtheid - geeft de laadtoestand van de batterij onder conditie aan, dat de meting in ieder geval daarna wordt uitgevoerd 30 minuten vanaf het moment van voltooiing of opladen, of erna 24 h sinds de elektrolyt werd bijgevuld en dat de verandering in elektrolytdichtheid het resultaat was van normale elektrochemische veranderingen in de batterij. Omdat de dichtheid van de elektrolyt verandert met de temperatuur, goedgekeurd voor ondubbelzinnige bepaling van batterijstatussen, karakteristieke dichtheden worden gegeven bij de zgn. referentie temperatuur, d.w.z.. + 25°C. Het betekent, dat als de dichtheid bijvoorbeeld werd gemeten,. bij 0°C, om het werkelijke laadniveau van de batterij te bepalen, de gemeten dichtheidswaarde moet worden omgerekend naar de referentietemperatuur. De eenheid van dichtheid is [gram/cm3]. Het wordt ook gedefinieerd volgens de Baume-schaal [°Wees], het wordt in de praktijk in het land echter niet gebruikt.

Karakteristieke dichtheden:

1,28 gram/cm3 — batterij volledig opgeladen,

1,14 gram/cm3 — limiet van toelaatbare dichtheid van de elektrolyt bij normale ontlading van de batterij,

1,1 gram/cm3 — de batterij is volledig ontladen.