Constructie en werking van de VP44 injectiepomp

Constructie en werking van de VP44-pomp

De radiale verdelerinjectiepomp bestaat uit een schottenkamerpomp met een drukregelklep en een overloopsmoorklep. Zijn taak is om brandstof op te zuigen, druk opbouwen in de hydraulische accumulator (oke. 2,0 Mpa) en het leveren van brandstof aan de radiale hogedrukzuigerpomp, die de hoge druk creëert die nodig is voor brandstofinjectie (doe het goed. 160 Mpa). De verdeelas draait mee met de hogedrukpomp, brandstof leveren aan afzonderlijke cilinders. De hogedrukmagneetklep is verantwoordelijk voor de brandstofdosis en wordt bestuurd door signalen met variabele pulsfrequentie door een controller op de pomp. Het openen en sluiten van de klep bepaalt de tijd van het pompen van brandstof door de hogedrukpomp. Gebaseerd op de signalen van de rotatiehoeksensor (hoekpositie van de as) de momentane hoekpositie van de aandrijfas en de nokkenring ten opzichte van elkaar tijdens rotatie wordt vastgesteld, berekende injectiepompsnelheid en (in vergelijking met de signalen van de krukassensor) detectiepositie van de instelling van de injectie-actuator. De draaihoeksensor bevindt zich op een ring die synchroon draait met de nokkenring van de hogedrukpomp. De getande wijzerplaat van de pulsgenerator bevindt zich op de aandrijfas van de pomp. De tandeloze gebieden komen overeen met het aantal motorcilinders.

Een magneetventiel bepaalt de positie van de injectieactuator, die de nokkenring van de hogedrukpomp dienovereenkomstig draait.

De afbeelding toont schematisch de interne structuur van een injectiepomp met radiale verdeler.
Aanpassing van de injectiestart bestaat uit het vergelijken van het signaal van de spuitmondnaaldliftsensor met het signaal van de rotatiehoeksensor en mogelijk, verander de positie van de injectie-actuator dienovereenkomstig.

De brandstof komt de pomp binnen via het ringvormige kanaal en stroomt door de open klep tussen de zuigers. Oorzaken van voordruk:, dat de zuigers tegen de nokkenring worden gedrukt.

Radiale pompen (radiaal) ze hebben niet – in tegenstelling tot axiale pompen – veren die de zuigers terugtrekken. Dit is waarom, als de radiale pomp operationeel is, het kan met de hand worden gedraaid wanneer gedemonteerd. Moeilijkheden bij het draaien van de as van de radiaalpomp getuigen hiervan, dat het mechanisch beschadigd is.

Wanneer de verdeleras draait, de volgrollen volgen de kromming van de nokkenring. De zuigers worden dan naar binnen gedrukt en comprimeren de brandstof tot een hoge druk. De levering van brandstof onder hoge druk begint dan echter, wanneer de magneetklep wordt gesloten door een signaal van de controller. De verdeelas zal zich voor de uitlaat van de gecomprimeerde brandstof naar de juiste cilinder positioneren. De brandstof stroomt nu door de gasklep en de aansluiting door de slang naar de injector, die ze via een sproeier in de verbrandingskamer injecteert. De injectie eindigt dan, wanneer de magneetklep opent.