Fiat Punto-motor 1.3 16V Multijet-diesel

Motor 1.3 16In Multijet. De variëteit is bijzonder interessant 90 KM en 200 Nm. Het is al 70 KM per liter capaciteit! Dit werd bereikt door kleine aanpassingen aan de inlaat- en uitlaatkanalen, lichte vermindering van de compressieverhouding (met 18:1 doen 17,6:1), wat de vuldruk zeker zal verhogen, en de belangrijkste – het gebruik van een BorgWarner-turbocompressor met variabele stuurgeometrie. De oplossing wordt vaak gebruikt in turbogeladen eenheden met hoge prestaties – door de stroom uitlaatgassen rond de turbinerotor aan te passen aan de momentane motorbelasting, wordt een significante vermindering van de turbo-oplaadvertraging na het indrukken van het gaspedaal bereikt (dat wil zeggen, na een plotselinge verhoging van de brandstofdosis geleverd door het Common Raił-systeem). Eigenlijk, Punto met motor 90 KM heeft geen last van een uitgesproken turbovertraging bij het overschakelen van een rustige rijmodus naar een volle belasting. Echter, hoewel de fabrikant zegt:, dat het maximale koppel is op 1750 ob./min, subjectief gevoel geeft aan:, dat versnellingen pas beslissend toenemen vanaf 2000 ob./min. Tegelijkertijd reageert de motor zeer vriendelijk op toenemende toeren, zelfs veel over 4000 RPM dat theoretisch het maximale vermogen bepaalt. Het besturen van een door deze motor aangedreven auto zou lijken op het rijden met een middelzware, atmosferische brandstofloze met een capaciteit in de orde van grootte van 1,5 Dm3, als niet voor het onmerkbare dieselgeluid.
Afgaande op de gegevens van de fabrikant, motor 1.3 De Multijet moet een dieselverbruik bieden vanaf: 4 l/100 km (buiten de stad) doen 6 l/100 km (in de stad). onze test, volledig geladen en onder wisselende omstandigheden, hij moet erg onvriendelijk zijn geweest tegen deze persoon, omdat de boordcomputer opmerkte: 6,5 l/100 km, wat – Helaas – twijfelt aan de legitimiteit van het kopen van zo'n uitgeruste auto. In feite moet een vergelijking worden gemaakt op dezelfde route en onder dezelfde omstandigheden van een auto met een JTD-motor 90 KM i BRAND 95 KM.
Vanaf het begin van het apparaat 1.3 Multijet over bevoegdheden van 75 KM wordt ook geleverd met een roetfilter (roet), het verminderen van hun emissie tot een niveau dat overeenkomt met de zuiverheidsnorm voor uitlaatgassen.
Het roetfilter in het uitlaatsysteem bevat ook een voorkatalysator. Het roet wordt hier puur mechanisch opgevangen en het systeem dat de druk van de gassen voor- en na het filter meet bepaalt, wanneer moet je het schoonmaken?. Deze handeling bestaat alleen uit het iets boven de norm verhogen van de temperatuur van de uitlaatgassen 350 ° C tot boven 600 °C. Dit is genoeg om het roet te verbranden. Het Common Rail-injectiesysteem is verantwoordelijk voor dit proces, die vervolgens een extra laatste dosis brandstof levert (vijfde) in elke werkcyclus. Overtollige brandstof met late injectie in combinatie met voldoende gas- en EGR-werking zorgt ervoor dat de verbranding wordt overgebracht naar het uitlaatkanaal en dienovereenkomstig de temperatuur verhoogt.
Een dergelijke actie wordt uitgevoerd volgens de behoeften, gemiddeld om de duizend kilometer, en vrijwel onmerkbaar voor de bestuurder. De enige uitzondering is toeval, wanneer de auto alleen in de stad rijdt met lage snelheden en ladingen. In dit geval wordt vervuiling van het roetfilter eerst gesignaleerd door het bijbehorende indicatielampje, en wanneer de chauffeur zelf de motor niet laadt, het systeem start een noodreiniging. Het bestaat uit een bepaalde selectie van de bedrijfsparameters van de unit, zodat de temperatuur zelfs bij stilstand tot de juiste waarde stijgt. Het gaat voorbij, dat de aanwezigheid van een roetreinigingssysteem het gemiddelde brandstofverbruik verhoogt met 1%.
Motor 1.3 De JTD heeft over het algemeen een kilometerstand voor olieverversing van 30 duizend. km. Aan units met een DPF-filter is echter een systeem toegevoegd dat de verwarmingsprocessen van de katalysator telt (dus de omstandigheden, wanneer de brandstofdosis te hoog is), en ook bv.. situatie, wanneer het toegestane toerentalbereik wordt overschreden. Op basis hiervan beslist het systeem nauwkeuriger, of de motorolie moet worden ververst. Het onderzoek heeft aangetoond, dat bij het rijden op de weg de kilometerstand tussen vervangingen zelfs dan is 50 duizend. km. Bij continu rijden in de stad kan het echter nodig zijn om olie te verversen en daarna 10 duizend. doen 15 duizend. km.