Motor brandstofinjectie: 1300 Turbo – Fiat Uno

Fiat Uno-3BRANDSTOF INJECTIE

Motor 1300 De turbo wordt aangedreven door het Bosch LE-2 Jetronic elektronische injectiesysteem. Systeemcomponenten en het brandstofstroompad worden weergegeven in de afbeelding 3.17. Terwijl in de tekening 3.18 toont de relatie tussen de informatie en de resulterende besturingsfuncties. Brandstof wordt vanuit de tank via een rollenkamerpomp naar de injectoren gevoerd via het brandstoffilter. Een regelklep in de verdeelleiding naar de injectoren beperkt de druk tot 3,0 barium (0,3 Mpa). De overtollige brandstof wordt afgevoerd naar de tank. De injectoren worden elektromagnetisch geregeld en injecteren benzine met tussenpozen in het inlaatspruitstuk. Dezelfde injectoren leveren brandstof tijdens de opstartperiode van de motor, verwarming en normale werking.

Fiat Uno-4Benzine pomp

De elektrische pomp is van het type met een rolkamer en de motor wordt gespoeld met benzine. De pomp begint te lopen zodra de motor wordt gestart, als de rotatiesnelheid groter is dan 225 toeren. Wanneer de snelheid afneemt, de pomp is uitgeschakeld.

Brandstoffilter

Het brandstoffilter bevindt zich tussen de pomp en de regelklep. Een pijl op de behuizing geeft de stroomrichting aan. Het filter moet elke keer worden vervangen 40 000 km.

Druk regelaar

De regelklep in de verdeelleiding naar de injectoren is van het membraantype. Het vacuüm in het inlaatspruitstuk wordt gebruikt om de brandstofdruk te regelen die aan de injectoren wordt geleverd.

Injectoren

Er is één injector in elke cilinder. bestuurd door een ingebouwde elektromagneet.

Luchtstroommeter

De flowmeter meet de hoeveelheid aangezogen lucht en geeft het bijbehorende signaal aan de elektronische regeleenheid. Deze assembly heeft een bypass-kanaal, waardoor ongemeten lucht in de motor kan stromen. Door de hoeveelheid van deze lucht te veranderen, wordt het CO-gehalte in het uitlaatgas bij stationair toerental geregeld.

Aansluiting met een demper

De gasklep in de stomppijp wordt gebruikt om het motorvermogen te regelen. Het stationair toerental wordt geregeld door een schroef die in het bypass-kanaal boven de stubleiding is geplaatst. De demper moet een bepaalde basispositie innemen, die wordt geregeld door de schroef die de hendelstopper vormt.

Hulpluchtklep:

Dit ventiel levert tijdens de opwarmfase extra lucht aan de motor.

Elektrisch regelsysteem:

Het systeem voorziet alle elementen van de benodigde spanning, verwerkt de sensorsignalen en stuurt op deze manier de injectoren aan, dat het juiste brandstof-luchtmengsel wordt verbrand.

Koelvloeistof temperatuursensor

De sensor staat in contact met de koelvloeistof en verandert zijn weerstand afhankelijk van de temperatuur. Deze sensor is nodig om de startfase en het koud lopen van de motor te regelen.

Gasklepstandsensor

Een sensor meet de openingshoek van de gasklep en geeft deze informatie door aan het regelapparaat.

Besturingsrelais:

Het relais wordt elektronisch geactiveerd met de contactschakelaar en voorziet het van de benodigde stroom. Dit relais is uitgerust met een timer, die de toevoer van brandstof onderbreekt onmiddellijk nadat de motor is gestopt, bijvoorbeeld als de motor beschadigd is, de auto is gekanteld of de brandstofleiding is gesprongen. Dit sluit het risico op brand uit.

Elektronisch controleapparaat:

Het apparaat bestaat uit twee hybride systemen en wordt met een 25-polige connector op de installatie aangesloten. Zodat de injectoren de benodigde hoeveelheid brandstof leveren onder alle motorbedrijfsomstandigheden, het besturingsapparaat transformeert de volgende invoerinformatie::

– hoeveelheid lucht, luchttemperatuur,

– motortemperatuur,

– startsignaal,

– motor snelheid,

– stand van het "gas" pedaal (stationair / vol "gas”)

– batterij voltage.

Afhankelijk van de gegevens stuurt het apparaat de juiste signalen naar de parallel aangesloten injectoren. De helft van de hoeveelheid brandstof die nodig is om de motor te laten draaien, wordt geïnjecteerd voor elke omwenteling van de krukas. Het apparaat ontvangt informatie over de start van de injectie van de primaire wikkeling van de bobine en verwerkt de gegevens op deze manier, zodat er voor één werkcyclus twee brandstofinjecties zijn. Het regelapparaat beperkt de minimale en maximale pulsduur door continu bij te stellen tijdens realtime, om de volgende functies te bedienen::

– verrijking tijdens opstarten,

– verrijking in de verwarmingsfase.

– verrijking tijdens acceleratie, verrijking bij vollast,

– het afsnijden van de stroomtoevoer tijdens het remmen op de motor,

– debietregeling tijdens het remmen op de motor.