Vergrendeling voor de versnellingsbak van de FSO Warszawa auto

Vergrendeling voor de versnellingsbak van de FSO Warszawa auto.
De armen van de inschakelhendels hebben verzonken nokken om de hendel in positie te brengen. Veergeperste ballen komen de prisma's binnen. Er zit een borgpen tussen de ballen, die de gelijktijdige activering van twee transmissies voorkomt. De lengte van de borgpen en de vorm van de nokken zijn zo gekozen, dat een versnelling alleen dan kan worden ingeschakeld, wanneer de tweede hendel in de neutrale stand staat (ontspannen).
Versnellingsbakken (boven 3) is ook uitgerust met een apparaat, die voorkomt dat de achteruitversnelling wordt ingeschakeld wanneer vooruit wordt gereden. Een van de beveiligingen tegen onbedoeld inschakelen van de achterversnelling. In dit geval kan de versnelling pas worden ingeschakeld nadat de weerstand van de veer is overwonnen en de plug in zijn zitting is gedrukt.
Bij moderne auto's wordt de beweging van de versnellingspook door middel van een systeem van hefbomen en kabels of door middel van een hydraulisch systeem overgebracht op de kruiskoppen., of elektrisch. Het werkingsprincipe van deze systemen is hetzelfde, behalve dat de drager van de schakelkracht een vloeistof is (hydrol |) of een magnetisch veld, geen mechanische trekstangen.