Fiat Grande Punto Motor en ophanging

Hoe het stuur draait in Punto? Typisch voor Fiat wordt Dual Drive elektrische stuurbekrachtiging gebruikt. In de standaard (weg) instelling is zeer efficiënt, met een druk op een kleine stuurknop wordt het stuurwiel draaien met één pink maar al te gemakkelijk. Gelukkig werkt Dual Drive alleen tot 40 km/u, maar we oordelen toch, dat de Fiat-ingenieurs weer in de superkrachtval zijn getrapt. Het maakt rijden, ondanks de progressieve afname van de servoprestaties met toenemende snelheid, een beetje onnauwkeurig. Het is raar, Immers, deze Dual Drive in een auto met licht sportieve ambities moet mensen in staat stellen het stuurgevoel te vergroten, wie wil en gebruikt het graag. De ophanging van de nieuwe Punto is absoluut typerend en verrast niet met technische innovaties. Blijkbaar waren ze erg goed ontwikkeld. Zelfs op een oneffen weg met een zeer variabele grip beweegt de auto zelfs gestaag op de geselecteerde baan, verschijnen bijv.. bij het accelereren op ijskappen, maken de wielslippen hem niet van streek. Zolang we ons onthouden van te nerveuze bewegingen van het stuurwiel (steun!), de rit is rustig en, in de omgangstaal, "voel de snelheid niet".
Het betekent niet dat, dat je het werk van de ophanging op oneffenheden niet kunt horen, waar we teleurgesteld over waren?. Test auto met banden 195/55 R 16 (onlangs waren dergelijke banden gereserveerd voor betere versies van auto's uit het D-segment) Stampt luid met de wielen op de hobbels. lijkt, dat de achtervering luidruchtiger is – de voorkant overwint kleine bulten redelijk stil, de achterkant toont tegelijkertijd, zoals het lijkt, overmatige flexibiliteit van de rubber-metaalcomponenten die worden gebruikt om de complete achterwielophanging aan de carrosserie te bevestigen. Laten we dit vermelden, dat het uit één stuk is. De stabilisator wordt uitgevoerd door een torsiebalk die de draagarmen verbindt, gemaakt van een stalen buis met een onvolledige omtrek en met een wanddikte geselecteerd voor de ophangingsversie – min of meer sportief. Alleen de Sport-variant met de JTD turbodiesel 1.9 130 De KM heeft een verlaagde en merkbaar geharde vering.
Remmen – geventileerde schijven aan de voorkant (van verschillende diameters, afhankelijk van het motorvermogen), achterste trommel, en alleen voor de Sport-versie, ook schijven achter. Alle Granda Punto varianten hebben ABS met EBD (elektronische remkrachtverdeling voor beter remmen in bochten), ASR/ESP. Je kunt de echte kwaliteit van de remmen in de zomer zien op gripvaste oppervlakken.

Fiat's beleid inzake aandrijfeenheden is interessant. Het aanbod omvat er zes, maar er zijn er eigenlijk drie, alleen in meerdere varianten. Benzineproducten komen uit de bekende FIRE-familie. Er zijn twee 8-kleppen beschikbaar – 1.2 65 KM en 1.4 77 KM. Ook al maakte de FIRE-familie hun debuut in 80., tot op de dag van vandaag worden ze als modern beschouwd, en vooral onderscheiden door de werkcultuur (laag geluidsniveau, geen trillingen). Na verdere wijzigingen, inclusief het inlaatsysteem, uitlaat- en verbrandingskamer en aanpassing van het sequentiële meerpuntsinjectiesysteem Magneti Marelli en elektrische gashendel, de motoren voldoen aan de Euro IV uitlaatgasnorm en leveren redelijke prestaties (Hoewel 65 KM en 102 Nm van de zwakste unit is iets te weinig om met volle belading comfortabel over een ton Punto te rijden) met relatief laag brandstofverbruik. Vuur 1.4 16 V met maximaal vermogen 95 KM en moment 127 Nm en het kan de optimale benzine-eenheid worden genoemd voor de Fiat Punto.
De fabrikant legt meer nadruk op het uitrusten van de Punto met dieselmotoren. Er worden er zelfs twee aangeboden – kleine turbodiesel 1.3 16V JTD genaamd SDE (Smali-dieselmotor) en de tweede grotere 1.9 8in JTD – beide in de Multijet-injectieversie, dat wil zeggen, meerfasige injectie Common Raił. Met deze twee units kan de Punto verschillende vermogensvarianten aanbieden. Motor 1.3 heeft 75 of 90 KM (dezelfde fiets komt ook in varianten 70 I 85 KM niet aangeboden in Punto). Eenheid 1.9 wordt aangeboden in Punto met bevoegdheden 120 I 130 KM – alleen de laatste verscheen in het Sport-uitrustingsniveau. Dus we zien, dat prestaties in een auto zeker worden geassocieerd met dieselmotoren, en benzine is bedoeld voor mensen die niet erg dynamisch en zuinig zijn.